Skip links

İngilizce Öğrenmek: En Çok Yapılan Hatalar

Değişen koşullar, yeni fırsatlar derken İngilizce öğrenmek artık bir zorunluluk hâline geldi. Durum böyle olunca içimizdeki İngilizce öğrenme dürtüsü iyice artıyor. Ancak tabi birçok bahaneye sığınarak sürekli İngilizce öğrenmeyi erteliyoruz. “Biliyorum ama konuşamıyorum”dan tutun “yaşım geçti”ye varana kadar pek çok bahane üretiyoruz. Aslında bu bahanelerin altında maalesef ki hata yapmaktan korkmak yatıyor. İngilizce ya da herhangi bir yabancı dili öğrenmeye karşı büyük bir çekince var içimizde. Peki, bu bahanelerin ya da korkuların önüne geçmek için ne yapabiliriz? Elbette İngilizce ya da diğer yabancı dilleri öğrenirken en sık yaptığımız hataları gözden geçirip bunların önüne geçerek! Çünkü bu hatalar, bahane ve korku üretmemize neden oluyor.

İngilizce öğrenirken en çok yapılan hataları şöyle sıralayabiliriz:

1. Gramer konularına takılmak.

İngilizce öğrenirken en çok yapılan hatalardan birisi kesinlikle gramer odaklı düşünmek. Aynı zamanda eğitimleri de sadece gramer odaklı sürdürmek. Peki, bu neden yanlış? Bir dil sadece dilbilgisi kurallarından ibaret değildir. Konuşma, telaffuz, günlük ifadeler kurma gibi temel becerilerde gramer odaklı düşünmek eğer akademi içerisinde değilseniz doğru bir tutum değil. Çevik bir şekilde konuşmak, sohbet içerisinde sırayı kaybetmemek ve topluluk önünde kaybolmamak için konuşmada gecikmemek gerekiyor. Sürekli dil bilgisini düşünmek özellikle de telaffuz ve konuşmalarda hatalara düşmenize neden olur. “Biliyorum ama konuşamıyorum” diyorsanız muhtemelen kafanızda sürekli grameri düşündüğünüz için. Gramere ağırlık verdiğiniz kadar telaffuza ve konuşmaya da önem vermek gerekiyor. İngilizcede etkili ve akıcı bir şekilde konuşmak için Genel İngilizce eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz.

2. “Kelime bilgim yeterli.” demek.

İngilizce öğrenirken ya da diğer yabancı dilleri öğrenirken karşımıza en çok çıkan şeylerden birisi de kelime öğrenmek. Çoğu kişi için kelime öğrenmek zorlayıcı olsa da bir diğer yandan bazılarınız da “yeterince kelime biliyorum” diyebilir. Evet, size yetiyormuş gibi gelebilir ama yetmez! Anadilimizde bile bilmediğimiz binlerce kelime varken başka bir dil için “yeterli kelime biliyorum” demek biraz ütopik. Bu yüzden sürekli olarak kelime öğrenmeye devam etmek, kelime alıştırmaları yapmak, kelimenin mantığını kavramak gibi çeşitli alıştırmalar yapmak gerekiyor. Peki, nasıl kelime öğrenmeliyiz? Küçük küçük kâğıtlara kelimeleri ve anlamlarını yazmak hem çok eski hem de çok sık kullanılan bir yöntem. Dizi ve filmleri altyazılı izlemek, bol bol İngilizce şarkı dinlemek gibi pek çok yolu var. Eğer daha profesyonel bir şekilde kelime bilginizi geliştirmek isterseniz bizimle iletişime geçin!

3. İngilizce düşünmemek.

Evet, doğru okudunuz! En çok yapılan hatalardan bir diğeri de İngilizce düşünmemek. Türkçe düşünüp düşündüğünüz şeyi İngilizceye çevirip öyle yol alıyorsanız İngilizce öğrenirken zorlanabilirsiniz. Bunun birinci nedeni, Türkçenin ve İngilizcenin hem dil bilgisel olarak hem de kelime yapısı olarak benzememesi. Türkçe eklemeli bir dil ve cümle yapısı özne-nesne-yüklemden oluşuyor. İngilizce ise bükümlü (çekimli) bir dil ve cümle yapısı özne-yüklem-nesne şeklindedir. Durum böyle olunca Türkçe düşünüp İngilizce hareket etmek, hatalar yapmamıza neden olur. Bunun önüne geçebilmek için İngilizce düşünmeyi desteklemeliyiz. Hayatın çeşitli alanlarında İngilizceye maruz kalarak, konuşma pratikleri yaparak İngilizce düşünmeyi destekleyebilirsiniz.

4. İngilizce konuşmaktan çekinmek.

Çoğu kişinin mustarip olduğu konulardan birisi de elbette konuşmaktan çekinmek. Bunun en önemli nedeni hata yapmaktan korkmak ve alay konusu olmaktan çekinmek. Her ne kadar bu nedenler geçerli de olsa bir dili öğrenirken konuşmaktan çekinmemek gerekiyor. Neticede dil pekiştirmek ve bir dilde iyi bir yetkinliğe sahip olabilmek için o dili konuşabilmek gerekiyor. İngilizcede öğrendiklerinizi pekiştirmenin, öğrenmenin ve dilin mantığını anlayabilmenin en iyi yolu kesinlikle konuşmaktır. Henüz öğrenme sürecini tamamlamadığınız bir dilde mükemmel ve kusursuz olmayı beklemek yanlıştır nasıl ki anadilimizi mükemmel derecede kusursuz konuşmuyorsak! Bu nedenle hata yapmaktan çekinmeden konuşmak, konuşma pratikleri yapmak gerekiyor.

5. Dar bir bakış açısıyla çalışmak.

Dil çok kapsamlı yapıdır. Sentaks, morfoloji, fonetik, semantik, fonoloji gibi çok kapsamlı yapıdan oluşan bir bütünde sadece tek bir alana yönelmek çok büyük bir hatadır. Basit gitmek fakat geniş düşünmek gerekir. Aklınıza ilk gelen en basit İngilizce cümleyi düşünün. Cümleyi oluştururken cümle yapısı özelliğini kullandınız, cümle yapısını kurabilmek için dil bilgisi kullandınız. Cümle ögeleri için kelime bilginizden yararlandınız, kelimeleri bir araya getirirken düşündünüz ve son olarak bu cümleyi telaffuz ettiniz. Kısacası yalnızca konuşmak için ya da dil bilgisi öğrenmek için bir çalışma programı hazırlamak yanlıştır. Yazmak için okumak, konuşmak için dinlemek yetersizdir. Sadece dinlemek eylemi bile tüm dil süreçlerini barındırır. Bu nedenle dil öğrenirken basit düşünüp geniş bir bakış açısıyla ele almak gerekiyor.

Hataları birlikte yenelim!

Dil, hayat boyu öğrenilir ve öğrenme eylemi hiçbir zaman bitmez. İngilizce öğrenmek zor olsa da bu süreci kolaylaştırmanın pek çok yolu var. Amerikan Dili Edebiyatı Yabancı Dil Kursları olarak dil öğrenme süreçlerinizi kolaylaştırıyoruz! Eğitimlerimizle birlikte İngilizce öğrenmedeki korkunuzu ve önyargınızı birlikte yeniyoruz! Hemen bizimle iletişime geçin, hataların ve bahanelerin önüne geçelim!

×
Hızlı Bilgi Al
Sizi Arayalım!
Sohbete Başla